LLIBRES

portadab

L’ÒMNIBUS DE LA MORT

‘L’òmnibus de la mort: parada Falset’ (Ara Llibres) és el llibre meu de més notorietat, en haver aconseguit estar-se gairebé tres mesos entre els més venuts de no ficció en català l’any 2008.  L’obra reconstrueix la ruta en bus que va fer la Brigada de la muerte, una de les bandes de “incontrolats” més cèlebres de l’estiu de 1936, en els primers mesos de la guerra civil.

El punt d’arrencada de la història és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit. Alhora, el llibre es pregunta qui eren i d’on havien sortit els integrants de la Brigada de la muerte, què pensaven i quines eren les seves raons. L’objectiu del llibre és intentar descriure i comprendre millor com funcionava i a què obeïa la violència revolucionària de l’estiu de 1936.

‘Lòmnibus de la mort’ és, de fet, un llibre d’història o, si es vol, de periodisme històric. Si en voleu saber, aquest és el bloc que en vaig fer el 2008 i que fa temps (força temps!) que vaig deixar d’actualitzar.

http://www.omnibusdelamort.blogspot.com.es

portada-falsari1

EL FALSARI

Editat per Cossetània l’any 2010, ‘El falsari’ són tot un seguit d’històries (crec que prou bones) a mig camí entre la realitat i la ficció. Perquè penso honestament que tots els pobles són plens de relats on, gairebé sempre, resulta impossible discernir què hi ha de cert o què hi ha de rematadament fals en el seu origen. No obstant això, s’expliquen i es tornen a explicar, ben amanits, fins a consagrar-se com a veritats majúscules que, a poc a poc, acaben formant part de la nostra realitat personal i col·lectiva més sòlida. ‘El falsari’ eleva al paper una pila d’històries que podrien haver passat en qualsevol lloc de la Mediterrània.

Aquest és el bloc que en vaig fer en el moment de la publicació (2010)

http://elfalsari.wordpress.com

978-84-15248-85-9

A PEU PEL PRIORAT DEL VI I L’OLI

Aquest és un llibre, editat per Arola i fet colze a colze, amb molt carinyo, amb el fotògraf, geògraf i bon amic Rafael López-Monné. Al Priorat els camins tenen gust de vi i d’oli. Els empedrats, polits a força de ferradures i d’espardenyes, encara guarden el so de les mules, els renecs dels traginers, els salms dels cartoixans, les cançons de les mosses… Aquest és un territori ric en camins i en històries. Aquesta guia vol precisament explicar alguns d’aquests relats i ajudar a entendre i fruir a peu del Priorat que ha arribat fins els nostres dies. Tenim l’esperança que, quan tasteu un vi d’aquesta terra i escampeu damunt el pa torrat un bon raig del seu oli, els acompanyeu amb els records dels camins prioratins i degusteu també porcions del paisatge d’aquest bocí de món. De fet, això no és una guia. Voldríem que fos un manual per ser una mica més feliços.

Aquest és el llibre en la pàgina de l’editorial:

http://www.arolaeditors.com/index.asp?sc=ficha&isbn=978-84-15248-85-9

9788490341094.small

KM 11

Una transcendental final de futbol a la villa y corte, una reaparició inesperada entre els gels del Pedraforca, una organització secreta sense pèls a la llengua, una escatològica visita al cor del Priorat, una romàntica cita a cegues amb un milió i mig de testimonis… Són només algunes de les històries de proximitat incloses en aquest recull que cal llegir —sense pressa, però també sense pausa— abans no arribi la independència de Catalunya. Ironia, humor, història i actualitat es barregen en onze contes ordits amb rauxa i amb seny que, d’alguna manera o altra, versen a l’entorn de les aspiracions nacionals de Catalunya. El meu conte en aquest recull es titula: “Operació Cagamucho”.

Aquest és el llibre en la pàgina de l’editorial (Cossetània, en aquest cas):

http://www.cossetania.com/km-11-1364

Clio_assassina_514857c61711f

CLIO ASSASSINA

En aquest recull de relats, editat per Llibres de l’índex, un seguit d’autors amb obra publicada sobre algun període de la història, fem una incursió en el gènere negre. Hi participen Maria Carme Roca, Xulio Ricardo Trigo, Andreu Carranza, Miquel Esteve i Jordi Peñarroja, entre d’altres. En el meu cas, el conte es titula ‘Els gàngsters de Barcelona’ i passa durant la guerra del 1936-1939.

9788497850186

PRIORAT: EL TERRITORI DEL VI

Editat per Lunwerg l’any 2004, aquest llibre és un viatge pel territori de la Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Priorat i la seva renaixença social, enològica i econòmica des de fa cosa de vint anys. Fruit del treball de diversos autors, és bàsicament una obra d’una qualittat fotogràfica remarcable gràcies al saber fer de Rafael López-Monné i Joan Alberich.

c1572c59821062c96d0fc33ad32a2983_M

ALTRES

Altres llibres que he fet o en els quals he col·laborat són:

-‘Passió, sang i oblit’, crònica d’una de les últimes execucions públiques de Catalunya (Carrutxa)

-‘Ebro, el río y la vida’ (Lunwerg)-

-La biografia de ‘Joaquim Llorens i Abelló’ dins la col·lecció ‘Cooperativistes catalans’, de la Fundació Roca i Galès;

-‘El mort’, un recull de quinze monòlegs (entre els quals n’hi ha un de meu) posats en escena pel Centre d’Art Escèniques de Reus el 2008

-Alhora que em sento molt feliç d’haver recuperat, junt a Andreu Carranza, la figura de l’enigmàtic Anton Dorca, a qui vam animar a editar el llibre ‘Cementiri nuclear’ (AE Editors)

Leave a comment